Най-здравословните професии (Част 1) 14.01 | 13:11

Добрите пари доста често са гарант на добро здраве. Разбира се, има и изключения.

От Марина Митева

"Здравословната" работа е много повече от това да избягваш рискове, като различни вредни взривни материали или опасни машини. Всички служители имат нужда от уважение и да се чувстват удовлетворени. А ако шефът направи и една фитнес зала или площадка за баскет за своите подчинени, просто ще е винаги обичан.

Също огромно значение за ползотворната работа има и качеството на живот в личен аспект на всеки отделен човек. Тоест той самият да се чувства сигурен, да не живее под стрес, да си почива добре – толкова много фактори, които на практика зависят пряко от избора на професия. Така че всеки, който иска да се преквалифицира, например, нека "надникне” в предложенията ни за най-щастливоносни професии. А скоро очаквайте продължение и за тези, които не са никак добри за здравето и психиката на човек.

Естествено на първо място трябва задължително да се спомене човек с професия, свързана със спорт. Почити като нашата - седим на компютри и само пишем, че спортуваме... Та, мисълта ми беше друга - под общото наименование спортисти ще включа - хореографи, йога инструктори, фитнес инструктори, треньори по различните видове спортове. Тези професии предлагат позитивно отношение към хората, креативност и гъвкавост на графика. Освен това поддържат самите професионалисти в постоянна здравословна форма.


fa852c43-9410-b1c6-2280-715ec37edb5e


След това подреждаме софтуерните инженери. Макар и на пръв поглед, буквално абсурдно, тъй като те се взират по цял ден в компютъра, всъщност идеята за тяхното "здраве” е малко по-различна. Според класацията на американския CareerCast.com за "Най-щастлива кариера", на първо място е осигурителният инженер, а на 15 то софтуерният. За България може малко да поспорим, но и затова "всяка държава си знае гьола". Определено обаче работата като софтуерен инженер прави поне едно положително нещо – животът им е сигурен, малко по-спокоен и по-щастлив. А това значи и "здрав”, поне духом. Самата професия си има и своите недостатъци, но коя ли няма? Нека обаче тези хора не забравят, че на света има и по-важни неща от техните машинки.


1100b725-a706-7e11-202c-f15e33ba2ed0


Какво е да си цветар? Сега ще кажете, че в България такава професия няма, но напротив истината е, че това е цяло изкуство. Да си постоянно покрай цветя и растения е занимание, което е сочено, че намалява стреса и кръвното налягане. Ползите са най-вероятно само за градинарите, но определено сигурно е удовлетворяващо това да носиш щастие чрез някой свой букет на абсолютно непознати хора. Болките в кръста обаче са им гарантирани, така както и на абсолютно всички хора, прекарващи по 8 часа на ден, седнали на стол.

 


5a3bf7d6-c271-006f-a876-c697827142a9


Очаквайте още интересни идеи за това, кои точно са щастливите професии. Но най-важното, не е самата професия, а Вие да я работите с любов, точно като нас :)

За всички новости покрай спорта и здравето, следете и на Фейсбук страницата Sportuvai.bg - www.facebook.com/Sportuvai.bg


Водещи

Най-четени