Най-интересните ретро автомобили се събраха в Габрово 19.05 | 19:35

Ситроен, Опел, Шкода, Буик - едни от многото, които можеха да се видят

От Александър Македонски

В деня на Габровския карнавал най-интересните ретро автомобили в България посетиха града и събраха стотици любопитни погледи. Организатор на събитието бе Ангел Колчевски, който даде обширно интервю за Sever.bg, което може да прочетете понеделник в рубриката ни "Чешити".

В ретро изложението и парада се включиха различни марки автомобили, сред които две страхотни возила "Ситроен", спортен модел на "Опел", лъскав "Буик" с дървени спици на колелета, "Форд" от 20-те години на миналия век и мотор от Втората световна война.

Организаторите очакваха и Бойко Борисов, който също посети Габрово за празника и в съседство до изложението откри новата крайречна улица. След официалната церемония премиерът не пропусна да се порадва на атрактивните автомобили.

Впечатление направи и изключително запазения модел на "Шкода 1000 МБ" от 1967 година, която се оказа собственост на най-младия ентусиаст сред ретро колекционерите днес - Стефан Иванов от Дряново (Снимки на возилото може да разгледате в галерията тук).

25-годишният собственик на уникалното возило сподели пред нас: "Много по-ценно е да намериш стар, развален автомобил и да го възстановиш, отколкото да си купиш готов за каране стар автомобил."

"Финансите са важни, но е важно отношението към автомобила. На мен ми носи страхотно удоволствие, както шофирането, така и радостта на хората, които гледат автомобила."

Оказа се, че и разликата в шофирането е огромна: "Тук има около 10-15 стари автомобила. Всеки един от тях е коренно различен като шофиране от другия. Ако се качите в 10 нови автомобила, шофирането е едно и също. Старите коли имат характер."

На въпрос защо точно Шкода, дряновецът призна: "Аз съм второ поколение шкодаждия. В семейството ни сме имали пет шкоди."

Водещи

Най-четени