Най-модерната джамия в Турция ще е с подово отопление 11.04 | 16:41

Ще има още огромен аквариум, ресторант, детска площадка и паркинг за 2000 коли

От Олга Андреева

През юли се очаква да бъде одобрен проектът за вътрешното оформление на грандиозния мюсюлманския комплекс, строен от турската Дирекция по вероизповеданията.

Джамията, чийто груб строеж вече приключи, е с претенциите да стане най-модерната и представителна джамия на Турция, съобщи БТА.

Тя ще се издига в Анкара на площ от 23 хиляди кв.м. и ще може да събере 30 хиляди души, заедно с молещите са навън.

Най-модерната джамия на Турция ще бъде на шест етажа, с четири минарета, всяко от които с 63 метра височина. Според в. "Заман" кубето, което ще се крепи на четири стълба, ще бъде най-голямото и ще е покрито с олово.

Новата джамия е с шест входа, има 80 тоалетни. На четвъртия етаж, който се намира под земята, ще има паркинг за две хиляди коли, павилиони за продажба на сувенири, ресторант, детска площадка, както и гигантски аквариум, който отгоре ще бъде покрит със стъкло. 

В джамията ще има камери за наблюдение, електронна осветителна система, подово отопление, климатици и микрофонна уредба, асансьор.

Цялостното оформление на новата джамия се очаква да приключи до година и половина. 

Сега за най-модерна джамия в Турция се смята тази в квартал Караджаахмет в Истанбул. Тя е построена от турска фамилия, която живее в Лондон. В двора ѝ има малък басейн. Откъдето и да погледнете към басейна, във водите му се вижда отражението на кубето и на минаретата. 

Водещи

Най-четени