Най-новото защитено дърво у нас е на над 300 години 20.09 | 18:40

В Благоевград има общо 32 дървета, обявени за защитени

От Олга Андреева

Вековен източен чинар в санданското село Враня е най-новото обявено защитено вековно дърво у нас със заповед на министъра на околната среда и водите.

Възрастта на дървото (Platanus orientalis) е над 300 години, височината му е около 10 метра, а всяко от трите разклонения на стъблото му има обиколка около 120 см.

Съгласно изискванията на Закона за биологичното разнообразие отделни вековни и забележителни дървета се обявяват за защитени, съгласувано със собственика на имота, на който се намира дървото, съобщи Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ).

Именно собственикът на имота е длъжен да опазва защитеното дърво от унищожаване или увреждане, да уведомява РИОСВ за настъпили промени в състоянието на обекта, както и да съгласува с екоинспекцията всички дейности за поддържане и възстановяване на дървото.

Общо 32 забележителни дървета, обявени за защитени, се намират на територията на Благоевград. Сред тях са чинари, тополи, кестени, дъб, благун, бял бор и смърчови дървета.

Най-старото иглолистно дърво у нас и едно от най-старите дървета в света е Байкушевата мура, която се намира в местността "Бъндерица" в Пирин. Тя е висока 22 м, обиколката на ствола е 7,8 м и е на възраст над 1200 г.

Водещи

Най-четени