Най-после мистерията около наследниците на Леонардо да Винчи се разплита 16.04 | 16:43

Тялото на ренесансовия гений отдавна е изчезнало, но може би ДНК от майка му ще отведе учените до тях

От iNews.bg

Двама италиански учени твърдят, че са идентифицирали поне 35 души, които са наследници на Леонардо да Винчи – най-известният ренесансов изобретател, художник и иноватор.

Макар тленните останки на Да Винчи да са изчезнали още през 16 век, изследователите не са се отказали да търсят наследниците му и ето че след 43 години, може би усилията им ще се увенчаят с успех.

Тялото на гения липсва от векове, изчезва още по времето на религиозните войни. Той е починал 1519 година в Амбоаз, Франция.

Но според Алесандро Везоси – учен и директор на музея, посветен на Да Винчи и Агнес Сабато – историк и президент на Асоциация "Леонардо да Винчи" могат да се пресъздадат 15 поколения с генеалогията на твореца.

Екипът е използвал документи, оставени от дядото на художника – Антонио, като отправна точка, защото доколкото е известно Леонардо няма деца. Антионио да Винчи записва рождената дата на внука си по данни на баща му Сер Пиеро, без да спомене майката.

Учените откриват в архива му бележка от 1457 година, според която майка му може да е Катерина – съпругата на Акатабарига ди Пиеро дел Вака от Винчи.

В момента се проверяват документи и гробници във Франция и Италия, съобщи Везоси, като добави, че в семейната гробница на семейството на Да Винчи е намерен нов гроб, за когото още нищо не се знае.

Сред възможните наследници, повечето от които са от Флоренция и околните села, включват хлебар, полицай, счетоводител, пенсиониран ковач и номинираният за Оскар режисьор Франко Дзефирели.

Водещи

Най-четени