Най-скъпото кафе в света се прави от слонски фекалии 19.10 | 10:05

Луксозната стока се търгува за 1 100 долара за килограм

От Мартина Панайотова

В Тайланд култивираха нов вид кафе, чиято цена възлиза на 1 100 долара за килограм. То бе коронясано и като новото най-скъпо кафе на планетата. Любопитно е, че то се прави от фекалиите на слон. Сортът на кафето е тайландска Арабика Чери, която придобива специфичен горчив вкус, след съприкосновението с ензимите на животното.

Откритието е на тайландския хотелски комплекс Anantara и именно те предлагат на клиентите си чаша ароматна течност, както и малки опаковки с надпис "Black Ivory Coffee".

Всъщност, няколко слона съвсем доброволно са участвали в този експеримент, като без насилие приемат зърната кафе, "естествено ги рафинират" и изхождат, за да могат експертите по кафето в комплекса да съберат екскрементите, да ги изсушат на слънце и да ги представят на света като най-скъпото кафе, чаша от което се продава за 50 долара.

Част от приходите от първата партида (50 килограма) кафе ще отидат за подпомагане на Фондацията за азиатски слонове в Златния триъгълник, която се грижи за опазването на биологичния вид.

Идеята за създаването на по-вкусно кафе чрез специалната обработка на зърната в храносмилателната система на животни не е нещо ново. Преди на бял сват да се появи сортът от фекалии на слон, за най-скъпо се смяташе кафето Копи Лувак, което става толкова вкусно, благодарение на азиатските палмови циветки, които служат като "преработвателна машина".

Още любопитни новини научете от Div.bg.



Водещи

Най-четени