Най-странните гробища в света 14.11 | 08:26

„Професионално“, подводно и „весело“ гробище са начело на необичайната класация

От Олга Андреева

Класация на най-странните гробища в света на сайта oddee.com постави "Веселото гробище" в румънското село Съпънца (Северна Румъния) на трето място. Румънското гробище придоби популярност в цял свят и е смятано от чуждестранните туристи за уникална забележителност заради ярките цветове на кръстовете и сатиричните епитафии върху тях

"Смята се, че изпълненото с радост отношение към смъртта е наследство от даките, които са вярвали в безсмъртието на душата и са смятали, че смъртта е само преминаване към по-добър живот. Те не гледали на смъртта като на трагичен край, а като на шанс да се срещнеш с върховния бог Залмоксис", разказва още oddee.com.

"Веселото гробище" датира от средата на 30-те години на миналия век и е дело на местния фолклорен артист Стан Йоан Патраш, скулптор, художник и поет, който сътворил пъстрите надгробни плочи с наивистични рисунки и хумористични надписи, разказващи за моменти от живота на починалите, допълва БТА.

Второ по оригиналност е гробището Cementerio General в Сукре, Боливия. Там мъжете обикновено биват погребвани не до семейството си, а до своите колеги, тъй като професионалният аспект се смята за особено важен от местните хора, така че големи площи от гробището са притежание на различни профсъюзи - на миньорите, адвокатите, учителите и т.н.

На първо място е класиран подводният мавзолей Neptune Memorial Reef, намиращ се край бреговете на Маями, Флорида. Подводното гробище, което се простира на 65 000 квадратни метра на дъното на океана и е най-големият изкуствено създаден риф, си поставя за цел да приюти над 125 000 кремирани останки, разположени сред различни скулптури и колони.

Водещи

Най-четени