Най-шантавите национални флагове 21.05 | 16:05

След като видите за какво говорим, направо ще се гордеете с нашето знаме

От Микаела Мохарамян

Националните флагове в момента се използват основно, за да се веят по време на спортни мероприятия. Докато повечето са общо взето с простичък дизайн, съществуват и такива с особено сложна идея или дори напълно неразбираеми. Ще видите десет изчанчени национални знамена, които ще ви накарат да се радвате още повече на нашето си "бяло, зелено, червено".

Либия (1977 - 2011)

a7e6fe83-0b02-1180-26ac-9e18207e7b8f

Ако трябва да сме точни, това е знамето на Великата социалистическа народна Либийска Арабска Джамахирия. Както знаете, Муамар Кадафи беше на върха на тази държава, в която се опитваше да слее съветския тоталитаризъм и ислямската теокрация. Или поне успяваше да получава пари и подкрепа и от двете страни, без реално да подкрепя нито едната, нито другата.

Зеленият цвят има важно значение за целия мюсюлмански свят, защото се асоциира с Рая и с флага на пророка Мохамед. Освен това зеленото е било и цветът на древната област Триполитания, част от днешна северозападна Либия. И така Кадафи сменил старото знаме с изцяло зелен флаг. След края на управлението му държавата си връща червено-черно-зеления флаг с бял полумесец и звезда в средата.

Вижте останалите изчанчени знамена на сайта на Div.bg.

Водещи

Най-четени