Най-щастливите хора са от племе в Амазония 21.05 | 13:30

Племето амондава не разполага с календар, часовници и понятия за времето

От Елена Кирилова

Племето амондава, което живее дълбоко в тропическите гори на Амазония, няма часовници, календар и дори не разполага в езика си с дума за време, съобщава вестник Telegraph.

Това открили британски учени, според които племето отмерва времето си единствено с ден и нощ или с дъждовни и сухи сезони.

Освен това членовете на общността нямат възраст. Те отбелязват прехода от детството към зрелостта и старостта, като си сменят имената.

Екипът от изследователи от Университета в Портсмут заявява, че това е първият път, в който хората са в състояние да докажат, че времето не е дълбоко вкоренено в универсалните човешки понятия, както се смяташе досега.

"Вече можем да кажем, че без съмнение има поне един език и култура, в които няма понятие за време като нещо, което може да се измери, да бъде преброено или да се говори за него, макар и абстрактно", коментира професор Крис Синха. "Това не означава, че амондава са "хора извън времето", но те живеят в свят, управляван от събитията, а не от течението на времето".

Откритото през 1986 г. племе се състои от близо 150 души и продължава традиционния си начин на живот, основаващ се на лов, риболов и земеделие. То има свой собствен език, в който има бройна система, но тя достига само до числото четири.

Професор Синха и екипът му, съставен от езиковеди и антрополози, прекарал осем седмици с амондава, за да проучи как чрез езика племето си предава понятия като "следващата седмица" и "миналата година".

Оказало се, че в племенния език няма думи за тези понятия, а единствено разбирания за деня и нощта, както и за дъждовния и сухия сезон.

Смяната на имената, освен промяна във възрастта, сочи и новото положение в обществото. Например децата предават имената си на по-малките си братя и сестри и се сдобиват с нови имена.

По думите на професор Синха племето амондава може да се счита за щастливо, защото се радва на значителна свобода, тъй като не познава парите и не се съобразява както нас с всяка минута, отчетена от часовника.

Водещи

Най-четени