Научното обяснение на снимката с роклята. Защо я виждаме различно? 04.03 | 15:59

Интернет лудна по една снимка на рокля

От iNews.bg

"Неслучайно физиологията на окото се нарича цветоусещане. Усещането е абсолютно субективно нещо. Ние приемаме цветовете с очите си, но обработваме информацията с мозъка си. Всеки цвят има определени качества като тон, наситеност, яркост, отразяване. Ние приемаме цвета в зависимост от дължината на вълната, която се отразява от въпросната материя и кои рецептори ни се дразнят”.

Това обясни в ефира на Нова телевизия офталмологът доц. Виолета Чернодринска. Тя коментира истерията, която обхвана социалните мрежи във връзка със снимка на рокля, която според една част от потребителите е в бяло и златисто, а според останалите - в синьо и черно.

"При различните хора конусите, които възприемат цветовете, се дразнят по различни начини. Основните цветове са три – синьо, червено и зелено. Когато тези цветове се слеят в равни количества, се получава бяло”, каза тя. Според нея някои хора виждат роклята в синьо и черно, а други – в бяло и златисто, защото светлината дразни по различен начин рецепторите и мозъкът на всеки човек обработва по различен начин информацията.

"Окото на човека и мозъкът му е пригоден еволюционно да гледа предмети, които са осветени от дневна светлина. Колкото по-интензивна е светлината, толкова човек повече вижда цветовете в гамата на червеното и зеленото. Колкото по-слабо е осветлението, толкова сме пригодени да виждаме тази част от спектъра, която е към виолетовите”, заяви специалистът.

"Това дали виждаш роклята като синя и черна, или бяла и златна, няма общо с далтонизма. Понякога зависи от монитора, на който гледаш снимката”, допълни доц. Чернодринска.

Водещи

Най-четени