Начините, по които наказват шофьорите по света за употреба на алкохол 17.10 | 15:15

Винаги оставяйте чашката далеч от погледа ви преди да управлявате автомобил

От Ивайло Коралски

В идеалния свят алкохолът и шофирането би следвало да са смъртни врагове, но за съжаление в действителност доста често те вървят ръка за ръка.

А от тяхната колаборация страдат най-вече невинни хора.

За да ограничава подобни изпълнения, всяка държава е приела свой набор от мерки, за да се бори с шофьорите, използващи алкохол. Нека видим къде, как...

Беларус

В страна като Беларус, с дълбоки корени във водкопроизводството, наказанието е достатъчно сурово, за да връзва декиш - първия път, в който ви спрат с алкохол над 0,04 промила, глобата е 12 500 долара и лишаване от правоспособност за три години. За рецидив може да попаднете зад решетките - за предумишлено углавно престъпление.

Чехия

В страната на хилядите бири е приета нулева толерантност към алкохолистите. Ако ще карате кола, трябва да сте твърдо на 0,0 промила. При сгащване глобата е 200-470 евро.

Хърватия

Спокойно можем да я наречем Къркватия, защото под натиска на туристическите компании от 0,0 промила разрешеното количество алкохол в кръвта е увеличено до 0,5 промила. Ако пиян водител бъде сгащен в нарушение, автоматически се задейства правилото за нулевата толерантност, но пък глобата е само 70 евро. Наздраве! 

Водещи

Най-четени