Не 2021, отбелязваме 7 529 година 26.12 | 10:10

Каква зодия сте според българския календар?

От iNews.bg

Древните българи са ползвали своя календарна система, която се е състояла от два основни елемента – годишен календар и група от 12 поредни години, които били обединени в един 12-годишен цикъл. Дванайсетгодишният календарен цикъл се основава на 12-годишния орбитален период на Юпитер (гигантска газова планета от Слънчевата система, която прави една орбитална обиколка около Слънцето за близо 12 земни години). По вид българският календар е слънчев, пише History.bg

Има различни хипотези за годината на създаване (или на въвеждане) на българския календар. В последните години във връзка с тълкуването на Чаталарския Омуртагов надпис и в резултат на астрономически изчисления на местоположението на планетата Юпитер сред съзвездията от еклиптиката се налага тезата, че древният български календар е създаден към 5 505 г.пр.Хр.

Годината в българския календар се е състояла от 365 дни, от които 364 са календарни, а 1 е отделен. Календарните 364 дни са разпределени в 4 сезона. Всеки сезон съдържал 91 дни, разпределени в 13 седмици. Денят след зимното слънцестоене бил наричан Идинажден (Единак ден, Енин ден) и бил "отделен” ден – не бил включен към някой месец или седмица. Новата година е започвала един ден след зимното слънцестоене. Първият ден от новата година бил наричан "Ден на Слънцето” и се е падал винаги в неделя (неделята е била първи ден от седмицата). Годината съдържала 12 месеца, които според повечето изследователи носели същите имена като годините от 12 годишния цикъл – глиган, самур, вол, тигър, заек, змей, змия, кон, маймуна, овен, петел, куче. Първият месец от годината се наричал "докс” – глиган. Част от изследователите на календара са на мнение, че първият месец от годината е бил самур (сомор). Вероятността "докс” да е първи месец е по-голяма, тъй като жертвеното животно за този месец е глиган, а то се принася в жертва в началото на месеца, а не в края.

На всеки четири години се добавял още един нулев ден – по време на лятното слънцестоене. Прибавянето на високосен ден било необходимо, за да се компенсира календарът спрямо астрономическото време.

Вижте повече на Новините.бг

Водещи

Най-четени