Не било сигурно, че мирото от Созопол, е на Св. Николай Чудотворец 20.09 | 17:31

„Има нещо подобно на костици“, твърди археолог

От Филипа Тодева

Хипотезата, че откритото в Созопол миро е на Св. Николай Чудотворец, е все още работна. Това каза археологът Димитър Недев.

"Не можем да се произнесем категорично, без да са направени съответните химически и спектрални анализи на съдържанието на ампулата", посочи той. По думите му може да се твърди категорично, че на база ситуирането на находката, изследването на археологическата среда, е, че става въпрос за нещо, свързано със светеца, на който е посветена тази църква.

Става въпрос за мощи или производни на тях субстанции. По хронология находката до голяма степен съответства на това, когато откриха мощите на Св. Йоан на остров Св. Иван.

Вижда се, че Созопол освен един от първите християнски центрове на територията на Тракия в Средновековието и особено в Късната античност, е играл важна роля в разпространението на християнския култ.

В следващите няколко дни съдържанието на тази керамична ампула ще бъде изпратено в София, където в централната лаборатория на Националния исторически музей и, ако е необходимо в чужбина, ще бъдат направени съответните изследвания.

Съдържанието на ампулата видимо не може да се определи. Има нещо подобно на костици, има изтляла субстанция, която е прахообразна, може дори да е пръст.

Водещи

Най-четени