Не е за вярване коя книга измести Библията 13.09 | 14:45

Влиянието на светото писание все повече заслабва

От Пламена Вълчева

Една от книгите, която винаги е оказвала най-силно влияние на хората, е Библията. Светото писание обаче беше изместо в класация на произведения, които са повлияли най-много на живота и мисленето на хора. Това, което е по-интересно е въпросната книга, за която са гласували хората. 

За изненада или не серията книги за Хари Потър на британската писателка Джоан Роулинг застана начело на животопроменящите четива. Това показват данните от изследване, стартирано през 2013 година от потребителите на социалната мрежа Facebook, предаде РИА "Новости".

В продължение на 12 месеца хората са публикували списък от 10 книги с хаштаг #10books или #tenbooks. Специалисти на Фейсбук са анализирали данните от 130 съобщения със споменатите хаштагове, публикувани в края на август. 

Анкета са попълнили потребители на Facebook от САЩ, Индия, Великобритания и други държави. По данни на аналитиците, в акцията жените са били три пъти по-активни от мъжете, а средната възраст на всички е била 37 години. На почетния пиедестал са се изкачили книгите за Хари Потър, романът "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли и "Властелинът на пръстените" на Дж. Р.Р.Толкин. 

Сред първите 20 книги, които са повлияли най-много на живота и мисленето на хората, са намерили място също световни бестселъри като "Хрониките на Нарния" на английския писател Клайв С. Луис, трилогията "Игрите на глада" на американката Сюзан Колинс и "Алхимикът" на бразилския прозаик Паулу Коелю. 

Любопитно е, че Библията се е оказала на шесто място в списъка на значимите книги, поставена сред други произведения на световната литература.

Най-четени