Не е истина за какво китайците дават луди пари 11.11 | 13:45

Новата страст на богаташите предизвика скок в цените на световния пазар

От Пламена Вълчева

Богати китайци са готови да похарчат цяло състояние за парче от метеорит, съобщава AFP.

Новопоявилата се мания предизвика скок в цените и сътресение на световния пазар на метеорити. 50-годишният Тун Сянпин е един от тези заможни колекционери, който, освен луксозни автомобили и имоти и дизайнерски дрехи, има още една страст: отломъци от космоса, паднали на земята.

Тун платил един милион юана (128 000 евро) за късче от метеорита Сеймчан - по името на мястото в Русия, където той е бил намерен през 1967, и за който се смета, че е на възраст няколко милиарда години. Г-н Тун притежава десетки други подобни отломъци, които е наредил зад витрините на изложбената си зала в Урумчи, столицата на голям автономен район в западната част на Китай.

Сред съкровищата му има парче от Гибеон, метеорит, разбил в южната част на африканския континент в праисторически времена. Изключителна находка, за която също е трябвало да плати близо 1 милион юана. Метеоритите се превърнаха в страст за китайските новобогаташи, бизнесмени със солидни връзки в политическите среди, желаещи показност.

"Много предприемачи и собственици харесват метеоритите", обяснява г-н Тун, който сам е вложил цяло състояние в сбирката си от космически отломъци. За експертите метеоритите предоставят ценни данни за произхода и състава на слънчевата система. Откривани главно в пустините и полярните области, където е лесно да бъдат забелязани - метеоритите се търгуват на един доста ограничен, макар и световен пазар. На някои от най-оспорваните търгове ценни късчета скала могат да достигнат цена от няколко стотици хиляди евро. 

Принципно ловците на метеорити се нуждаят от специалисти, които да направят анализ и експертна оценка на откритията им, което някои учени правят на драго сърце срещу късче от съответния метеорит. Нахлуването на китайските новобогаташи в този доскоро подреден пазар предизвика рязко покачване на цените, с реална 
опасност той да бъде наводнен от фалшиви камъни с цел да бъде задоволено нарасналото търсене.

Водещи

Най-четени