Не пишете такава обява за работа! 17.12 | 15:33

...ако искате някой да работи за вас

От Ралица Стоянова

Сигурно всеки работодател е чел куриозни CV-та, когато е търсил нови попълнения за екипа си. Съществува обаче и обратният вариант - работодател на пусне нелепа обява за работа.

Пример за това е обявата, която преди дни американското издателство Dalkey Archive Press публикува на сайта си. Тя спокойно може да бъде определена като най-лошата обява за работа, писана някога, информира Econ.bg.

От издателството обясняват, че искат да разширят лондонския си офис и да го направят център на дейността си в Европа. Първата фаза от този процес ще включва ангажирането на неплатени стажанти, "въпреки че един-двама от тях могат да бъдат назначени на краткосрочни договори".

За да бъдете подходящи за мястото обаче, трябва да покриете много изисквания.

Фирмата иска кандидатите "да бъдат решени да направят кариера в издателския бизнес и да са готови да се жертват, за да се случи това", да "очакват с нетърпение да бъдат подложени на строг и предизвикателен изпитателен срок като стажант или служител" и "да нямат никакви други ангажименти (лични или професионални), които биха могли да пречат на работата им. Под "други ангажименти" работодателят разбира семейни задължения, писане, обвързаност с други организации, завършване на образователна степен, "сватби в Рио" "и т.н".

Евентуалните служители трябва да бъдат достъпни през нощта и в уикендите, а не трябва да провеждат лични телефонни разговори в работно време; да клюкарстват; да злоупотребяват със собствеността на компанията, включително сърфирайки в интернет; да създават атмосфера на оплаквания и противоречия.

"Обявата ни представлява едно скромно предложение. Едновременно сериозно и не толкова. Засипан съм с имейли (надявам се да спрат, имам работа за вършене) и със CV-та на кандидати. Със сигурност и преди са ме наричали "задник", но не толкова пъти, колкото през последните 24 часа". Така коментира обявата американският директор на Dalkey Archive Press Джон О'Брайън.

Той подчерта, че гледа много сериозно на стажантите и взема само такива, за които смята, че биха били бъдещи служители.

"Тази малко иронична обява представляваше призив към хората да кандидатстват за стажа и за двете потенциални работни места, ако смятат, че са сериозни и имат такава готовност. Ако не, тогава да не си губим времето взаимно. Обикновено точно това е залегнало в санирания език на "трябва да умее да спазва крайни срокове, да бъде организиран и амбициозен".

Водещи

Най-четени