Не пропускайте лунното затъмнение! 18.10 | 09:20

Довечера грабвайте биноклите и помолете синоптиците да разчистят небето

От Антония Михайлова

В нощта на 18 срещу 19 октомври е последното за тази година лунно затъмнение. То няма да е пълно, а така нареченото полусенчесто, тъй като ще покрие само 0,79% от диаметъра на нощното ни светило.

По време на предстоящото затъмнение Луната ще премине през полусянката на Земята. С други думи, нашият спътник ще премине през такава област от пространството, където Слънцето се закрива само частично от Земята. Затова яркостта на Луната по време на полусенчесто затъмнение спада незначително. Но на снимки то се вижда добре.

Астрономическото явление се очаква в 2:51 часа българско време и ще бъде третото и последно наблюдавано от нашата планета тази година. Стига облаци да не покрият небето, затъмнението ще може да се наблюдава от Европа, Азия, Африка, Южна и Северна Америка.

За тези, които си намерят късче с чисто небе, отбелязваме, че затъмнението ще започне в 0:48 часа. Максимумът, в който сянката на Земята ще покрие Луната, е в 2 часа и 50 минути. Ако в това време наблюдавате с техника нашия естествен спътник, то ще видите потъмняване (почервеняване) в единия край на лунния диск.

Опитайте и вие да направите няколко последователни снимки на Луната преди, по време на и след края на затъмнението, за да видите разликата.

На всички пожелаваме безоблачна нощ!

Само след две седмици, на 3 ноември, ще бъдем свидетели и на последното за годината пръстеновидно-пълно слънчево затъмнение. Пълната му фаза ще може да се наблюдава от Бургас.

Водещи

Най-четени