Невероятно! Първите европейци били тъмнокожи 28.01 | 19:11

Промяна в храненето довела до изсветляването им

От Надежда Стоянова

Доскоро се смяташе, че първите хора на Стария континент са били със светла кожа заради ниските нива на ултравиолетова радиация в Европа по това време. Последните открития обаче показват, че това е огромна заблуда. Всъщност живелите преди 10 хиляди години били доста по-мургави, при това със сини очи. За това говори ДНК-то на скелет, открит през 2006 г. в Испания.

"Предполагахме, че бялата кожа се е появила доста рано в Европа – още през ранния палеолит. Но ето че тук е различно. Този човек е имал африкански тип на гените за пигментация на кожата", обяснява Карлес Лалуеса-Фокс от Испанския институт по еволюционна биология.

След това откритие сега учените са убедени, че светлият цвят на кожата на европейците се е появил много по-късно. Предполагат, че това се е случило през неолита, когато ловците уседнали и станали земеделци.

Причината за изсветляването на кожата е промяната в храненето. Освен това хората започнали да приемат по-малко витамин Д. При липса на естествен витамин Д кожата може да го произвежда от слънчевите лъчи, само че тъмната кожа синтезира много по-малки количества светлина, което води до прoмяна, пише BBC.

Водещи

Най-четени