Нека да ви обясним как се прави бира! 08.03 | 14:00

Учени предложиха нов вид дрожди за светлото пиво

От iNews.bg

 

Бива ли толкова древна напитка като бирата да се произвежда първобитно? Тоест да се използват същите дрожди, които са използвали и нашите предци?

Не бива, смятат изследователите от Техническия изследователски център на Финландия (VTT) и предлагат нови хибридни дрожди за светлото пиво. Според учените те са по-ароматни, по-пенливи и по-трайни.

Има дори версия, според която първата бира се е получила случайно – варили ейл, но в резултат на случайно замърсяване с други дрожди получили нещо съвсем различно.

Въоръжени със знанията за хибридността на традиционните дрожди, финландските учени решили да създадат нов хибрид дрожди, кръстосвайки различни щамове, използвани за приготвяне на ейл, с наскоро открити нови дрожди.

В резултат успели да създадат цяла серия такива хибриди, които притежават най-добрите качества на своите "родители", а в много отношения, както често се случва с децата, ги надминават.

Новите дрожди, както станало ясно, съществено ускоряват процеса по ферментация на пивната мъст, по-устойчиви са към студ, по-активно пълнят напитката със спирт и придават на бирата по-изразен аромат и вкус.

Дали новите дрожди са генномодифицирани и как са ги получили учените, научете тук.

Водещи

Най-четени