Нека да ви обясним как се прави бира! 08.03 | 14:00
Учени предложиха нов вид дрожди за светлото пиво

Бива ли толкова древна напитка като бирата да се произвежда първобитно? Тоест да се използват същите дрожди, които са използвали и нашите предци?
Не бива, смятат изследователите от Техническия изследователски център на Финландия (VTT) и предлагат нови хибридни дрожди за светлото пиво. Според учените те са по-ароматни, по-пенливи и по-трайни.
Има дори версия, според която първата бира се е получила случайно – варили ейл, но в резултат на случайно замърсяване с други дрожди получили нещо съвсем различно.
Въоръжени със знанията за хибридността на традиционните дрожди, финландските учени решили да създадат нов хибрид дрожди, кръстосвайки различни щамове, използвани за приготвяне на ейл, с наскоро открити нови дрожди.
В резултат успели да създадат цяла серия такива хибриди, които притежават най-добрите качества на своите "родители", а в много отношения, както често се случва с децата, ги надминават.
Новите дрожди, както станало ясно, съществено ускоряват процеса по ферментация на пивната мъст, по-устойчиви са към студ, по-активно пълнят напитката със спирт и придават на бирата по-изразен аромат и вкус.
Дали новите дрожди са генномодифицирани и как са ги получили учените, научете тук.
Водещи
-
Големият седмичен хороскоп на Тамара Глоба
Ето какво могат да очакват всички зодии от 6 до 12 октомври
04.10 | 14:30
-
МВР: Няма данни за хора в риск
04.10 | 14:00
-
Тежка катастрофа отне живота на млад българин в Гърция
Фаталният инцидент е станал тази сутрин на остров Крит
04.10 | 13:40
Най-четени
-
Оглеждат състоянието на сградите в Елените и дали те са безопасни за обитаване
Областният кризисен щаб призовава гражданите да се въздържат от пътуване към засегнатия район
04.10 | 12:00
-
Тежка катастрофа на пътя между Лясковец и Елена, има жертва
Загинал е мъж на 24 години от село Драганово
04.10 | 11:00