Нека работното място бъде по-безопасно! 28.04 | 10:30

Отбелязваме Световния ден за безопасност на труда

От Гергана Златкова

Международната организация на труда отбелязва за 12-ти пореден път днешния Световен ден за безопасност на труда, посветен на темата "Превенция на трудовия травматизъм", съобщават от Главна инспекция по труда (ГИТ).

Трудовият травматизъм продължава да бъде водещата причина за смърт на работното място.

Според последните проучвания на Международната организация на труда (МОТ) 2,34 млн. са трудовите злополуки, които приключват трагично всяка година.

От тях 321 000 са вследствие на инциденти, а останалите 2,02 млн. са причинени от различни видове заболявания, свързани с работната дейност.

Трудовият травматизъм налага и огромни разходи, които водят до обедняване на работниците и техните семейства, намаляване на производителността и капацитета на работа и повишат разходите за здраве. Разходите за болестите, свързани с работното място, за година възлизат на 145 млрд. евро, според данни на МОТ.

Превенцията на трудовия травматизъм да бъде във фокуса на правителствата и организациите на работодателите и работниците, призовават от МОТ.

Ефективната превенция изисква продължително подобряване на националните системи по безопасност и здраве при работа (БЗР), на проверките, на превантивните програми и компенсаторните системи, на сътрудничеството между правителствата и организациите на работодателите и работниците.

Превенцията на трудовия травматизъм да заеме основна роля на национално и международно ниво в политиката по безопасни и здравословни условия на труд, е водещото послание на Световния ден за безопасност на труда през 2013 г.

Водещи

Най-четени