Необикновеният мозък на Айнщайн 18.11 | 14:16

Каква е тайната на когнитивните му способности?

От Филипа Тодева

Мнозина навярно не знаят, че след смъртта му, мозъкът на Айнщайн е бил изваден за изследване, бил е нарязан на 20 парчета, които са били изследвани на различни места.

Някои от тях сега дори липсват, пише ЮПИ, цитиран от БТА. Намерени неотдавна снимки, направени след смъртта на Алберт Айнщайн, показват, че мозъкът му се е различавал значително от този на другите хора. След смъртта на Айнщайн през 1955 г. мозъкът му бил фотографиран, но много от снимките били смятани за загубени повече от 55 години

. 14 снимки наскоро бяха открити в Националния музей на здравето и медицината в Силвър спринг, Мериленд, където се съхраняват като част от дарението от  наследството на патолога Томас Харви. Именно той направил  оригиналните снимки.

Изследването на фотографиите е извършено под ръководството на експерта по еволюционна антропология Дийн Фолк от Държавния университет на Флорида в Талахаси. 

"Айнщайн е имал необикновен префронтален кортекс, който може да е допринесъл за някои от впечатляващите му когнитивни  способности, заяви Фолк. Макар размерите и асиметричната форма на мозъка на Айнщайн да са нормални, префронталният, соматосензорният, моторният, париеталният, темпоралният и осципиталният му кортекс са удивителни."

Водещи

Най-четени