Никога, ама никога не стъпвайте на тези планети 27.07 | 11:27

Ужасни и наистина адски светове, които да заобикаляте отдалече

От Антония Михайлова

Някъде далеч от нас има планета, на която вали дъжд от стъкло. Едно е, че вали, второ, че вали хоризонтално, защото ветрове със скорост 6500 километра в час го носят като хала. Само си го представете. Точно така, и ние не можем да си го представим. И ето за какво си мислим:

Първо, никога, никога повече да не се оплакваме от земните атмосферни условия, и второ, разбира се, че въпросната планета е най-лошото място за живот в цялата Вселена. Но не!

С помощта на астрономи от НАСА, на телескопа Kepler и на няколко физици Popular Science е открил още девет изключително неприветливи и ужасни планети.

Условията на тях "напълно съответстват на представите на Данте за Ада" - така физикът Стив Тъфт описва тези светове.

Предлагаме ви да разберете малко по-подробно защо НЕ бива да ходите на тях.

Венера

Разбира се, да започнем с най-близката до Земята планета – Венера. Тя наистина е много близка до нашата планета по разстояние (от 40 до 260 милиона километра) и по размери (около 95% от размера на Земята).

До ХХ век учените смятаха, че там може да има живот. Всъщност, както твърди Стив Тъфт, условията на Венера "напълно съответстват на представите на Данте за Ада". На Венера има повече вулкани, отколкото на която и да е друга планета, и значителна част от повърхността ѝ е покрита с лава.

Налягането на повърхността е горе-долу колкото при нас под водата на дълбочина около километър (това е три пъти повече от най-дълбокото гмуркане на водолазите), а средната температура е над 457 градуса по Целзий (достатъчно за разтопяване на оловото). Към цялата тази "идилия" се добавят плътни слоеве облаци от изпарения на сярна киселина и 96% въглероден диоксид в атмосферата.

989230

Има хипотеза, според която условията на Венера са пряк резултат от неудържим парников ефект, когато саморегулиращият се въглероден цикъл излиза от контрол. Както смятат учените, преди милиарди години температурата на Венера се е покачила, а водата се е изпарила.

Водните пàри са парников газ и колкото повече се изпарявала водата, толкова повече се нагрявала планетата. Когато бил преодолян определен праг, възникнал "неудържим ефект", при който саморегулиращият се механизъм спрял да работи. В резултат възникнали тези ужасни условия, които ви описахме и които наблюдаваме днес на Венера.

COROT-7b

Когато на планетата COROT-7b вали дъжд, това е дъжд от камъни. С това вече сме казали всичко и надяваме се сме изпарили всякакви мераци да се иде и да се види тоя свят. Макар че – не, не сме изчерпали всичко – там има и нещо по-страшно.

989231

COROT-7b, която се намира на 489 светлинни години от Земята, е един път и половина по-голяма от нашата планета и температурата там е... около 2500 градуса по Целзий. Тази екзопланета е разположена толкова близо до своята звезда, че годината там трае само 20 земни часа, а повърхността ѝ вероятно представлява смес от вулкани, лава и камъни. Ето, сега вече казахме всичко.

TrES-2b

TrES-2b се намира на 750 светлинни години от Земята и спокойно може да ѝ се лепне определението "дяволска планета". За нея са известни малко неща, но се знае, че TrES-2b е най-черната от всички открити до днес планети. Стана ли ви мрачно и потискащо?

989229

Тази планета е черен въглен и отразява по-малко от един процент светлина. Астрономите не знаят точно с какво се обяснява такава чернина, но не е изключено причина да е липсата на светлоотразителни облаци или наличието на светопоглъщащи химични вещества в нейната атмосфера. Непрогледният мрак обаче не значи, че TrES-2b е студена. Всъщност малкото количество светлина, което тя изпуска, има слабо червено светене като от печка, а температурата там е малко по-малко от 1000 градуса по Целзий.

WASP-12b

Планетата WASP-12b, намираща се на разстояние 1100 светлинни години от Земята, бавно е разкъсвана на части от своята звезда.

989223

Орбитата ѝ преминава толкова близо, че гравитационната сила на звездата откъсва горните слоеве на атмосферата от WASP-12b и постепенно превръща планетата в гола топка с яйцевидна форма от разтопен въглерод. Планетологът Джеймс Лисауър подозира, че дълбоко под неспокойната повърхност на WASP-12b може да има графит и дори диаманти.

Kepler-16b

Ако наблюдаваме залеза на слънцето на тази студена, гигантска планета с размерите на Сатурн, намираща се на 200 светлинни години от Слънчевата система, то може да възникне впечатление, че нещо ни се раздвоява пред очите.

989228

Става дума за това, че Kepler-16b на всеки 229 дни се върти по орбита около две звезди. Но такава подходяща за декор на "Междузвездни войни" планета е по-негостоприемна, отколкото подобната на оазис нейна кинематографична посестрима. Температурата там е около минус 80 градуса по Целзий и животът при такъв студ е далеч от романтиката. Но миналата година учените са провели изследване и са изяснили, че на една от нейните луни (ако, разбира се, има такива) може да има атмосфера, подобна на земната.

Kepler-10b

Ако по някакъв начин успеете да прекарате една-единствена нощ на планетата Kepler-10b (на 560 светлинни години от Земята), то сутринта ще се събудите с една година по-стари.

989226

Става дума за това, че Kepler-10b, където температурата е 1500 градуса по Целзий, прави пълно завъртане около своята звезда за 20 часа. Тази скалиста суперземя (така я наричат, понеже е 1,4 пъти по-голяма от нашето синьо кълбо и почти пет пъти по-плътна) има повърхност от течна лава, способна да разтопи желязо.

CFBDSIR2149

CFBDSIR2149 е открита в края на 2012 г. Тя се намира на 100 светлинни години от нас и е много мрачна планета. Нейната история е дори по-печална от тази на Плутон. Първо, името. То е истинска безсмислица. Поне за нас, а астрономите може и да намират нещо съдържателно в него. Но по-лошото е друго. Учените смятат, че това или е кафяво джудже, или е скитаща планета. Ако е кафяво джудже, това значи, че CFBDSIR2149 е трябвало да стане звезда, но поради недостиг на маса не е сполучила – нейното ядро не е успяло да пусне термоядрена реакция. Ако пък е планета скитница, значи се е формирала като обикновена такава и се е въртяла около някоя звезда, но по някакви причини е напуснала своята орбита и сега броди из суровата Вселена.

989224

В случай че всичко казано дотук не ви е достатъчно, за да се разубедите да се преселите на нея, ще ви кажем още нещо: температурата там е над 400 градуса по Целзий. Всъщност CFBDSIR2149 може да претендира, че е истинска планета. Тъй като тази дума има древногръцки произход, а на езика на Древна Елада "planētēs" означава "скитаща звезда".

Kepler-7b

Kepler-7b си има прякор – Стиропорената планета. Тази топка от разтопен водород и хелий е един път и половина по-голяма от Юпитер, но два пъти по-малка по маса от него.

989225

Отражателната ѝ способност е 0,38, затова открилите Kepler-7b учени от НАСА първоначално си помислили, че са се объркали. "Когато започнахме да откриваме планети извън Слънчевата система, започнахме да разбираме колко богато разнообразие има там", казва астрофизикът Жан-Мишел Дезер. Мишел Джонсън, който работи с телескопа Kepler, нарекъл ослепителния отражателен коефициент на Kepler-7b и нейната температура от 1500 градуса по Целзий "дискотека в преизподнята".

Kepler-13b

Да се живее на тази планета, е все едно да се прави разходка във вътрешността на горяща печка – казва планетологът от НАСА Джеймс Лисауър.

989222

Вярно, няма и причини да се разхождате там. Защото подобно на други "горещи Юпитери", както се наричат такива големи планети, Kepler-13b няма твърда повърхност. Вместо нея там има разтопени и бурни потоци газ, от което температурата на повърхността средно е около 3000 градуса. Това е една от най-горещите от известните ни днес планети.

HD 189773b

Тази планета е отдалечена от нас на 63 светлинни години. Тя изглежда доста симпатично и сякаш много прилича на Земята. Но няма нищо общо с нашата мила, родна, райска планета, повярвайте! Температурата там е 1000 градуса и на тази планета вали дъжд от стъкла. Хоризонтално.

989227

Смята се, че дължи синия си цвят на соли на силициевата киселина в своята атмосфера, които разсейват синя светлина. Поради температурите на повърхността тези частици може да кондензират и да се образува стъкло. А след това парченца от това стъкло летят в бурните потоци вятър около планетата със скорост 6500 километра в час.

Ето така. Отказахте ли се да търсите по-хубав свят от нашия? Разберете, че няма такъв. А сега нека направим пауза и да се порадваме на умерения климат и зеленината на нашата родна Земя.

Водещи

Най-четени