Нов апокалипсис през 2040 г. 06.01 | 12:46

След 30 години Земята ще се сблъска с огромен астероид

От Кремена Бедерева

Въпреки суеверието на много хора, през 2012 г. светът така и не свърши и се изясни, че грешно сме тълкували календара на маите, апокалиптичните прогнози на най-различни специалисти продължават.

Според учени от НАСА мрачните прогнози се отлагат за след 30 години. Тогава планетата Земя може да се сблъска с огромния астероид 2011 AG5. Специалистите са изчислили, че точната дата, на която ще се случи страшният удар, е 5 февруари 2040 г., а вероятността да се случи е 1 към 625, съобщи EuroSMI.

До няколко години ще се изясни конкретната големина на астероида. В следващите три години небесното тяло ще бъде на удобно за наблюдение разстояние от нашата планета. В момента експертите проучват и разработват методи за предотвратяване на сблъсъка.

Очакват се милиони жертви, но в крайна сметка ще устоим и на това. Все пак подобно нещо се е случвало и преди, отбелязват учените, напомняйки 14-километровия астероид, довел до изчезването на динозаврите. И макар че звучи малко стряскащо, няма място за паника.

Алтернативата за справяне с проблема може да е специална космическа ракета, която да се свърже с астероида и да го отведе на безопасно разстояние или да промени орбитата му. Не е изключено да бъде направен опит с ядрено оръжие, макар че на този етап се смята, че така няма да се постигне успех, защото части от астероида могат да попаднат на нашата повърхност. Предстоят обаче още изследвания, в които от НАСА се надяват да намерят разрешение.

Водещи

Най-четени