Нова мода при арабите 03.12 | 11:53

Присадените мустаци станаха често срещано явление в Близкия Изток

От Мартина Панайотова

Мъжете от Близкия Изток все по-често си правят операции, за да си присадят мустаци и така да изглеждат по-солидни, съобщи в. Daily Mail.

Операцията обикновено те правят в чужбина. Турски хирург каза, че прави подобни "екстракции на фоликулярни единици" 50-60 пъти месечно.

За нея се взимат косми от места с голяма гъстота и се имплантират над горната устна. Операцията се прави с местна упойка. Трансплантът придобива окончателния си вид след шест месеца.

"Някои мъже, които изглеждат млади, искат много да изглеждат по-възрастни и така да ги смятат за по-мъдри и по-големи професионалисти" - каза пред Си Ен Ен хирургът Селахатин Тулунай.

Като идеал често служат знаменитости, например певецът Ибрахим Татлъсес. Хирургът разкри, че е правил операцията и на политици, които мислят, че така ще изглеждат по-внушително.

Мустаците са много разпространени сред политиците в Близкия Изток и мнозина смятат, че те излъчват мъдрост, благородство, власт, както и мъжественост. С мустаци е сирийският президент Башар Асад, турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган.

В арабския свят мустаците символизират и лично достойнство. Има много случаи когато се обръсват мустаците на опонента, за да бъде опозорен. Изат Ибрахим ал-Дури, един от приближените на Саддам Хюсеин, веднъж се провикна срещу кувейтски политик "Да бъдат проклети мустаците ти!".

Парижкият хирург Пиер Буана разказа, че бизнесът му процъфтява от пет години. Повечето от пациентите му са от Иран, Ливан, Турция, ОАЕ, като са на възраст от 30 до 50 години, допълва БТА.



Водещи

Най-четени