Нова опасност пред полярните мечки 17.12 | 07:07

Кръстосване с мечки гризли заплашва най-големия сухоземен хищник от изчезване

От Георги Георгиев

Предизвиканото от глобалното затопляне топене на ледниците в Арктика може да улесни кръстосването между кафяви мечки гризли и полярни мечки, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Това междувидово кръстоване може да доведе до изчезването на белите полярни мечки, смятат учените.

През 2006 г. специалисти за пръв път идентифицираха мечка, която се е появила на бял свят вследствие на подобно кръстосване. Тази година се появи втори случай след като ловец уби друга мечка, която притежаваше гени от двата вида, припомниха Брендън Кели и колегите му от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

Бързото топене на ледниците застрашава видовете заради кръстосването и унищожаването на местообитанията им.

Когато големи популации животни контактуват с изолирани видове, представителите им се съвкупляват, и това кръстосване може да доведе до изчезване на редките видове, поясниха учените.

Феноменът с мечките не е единственият, породен от дейността на човека. Възможно е да се стигне и до съвкупляване между различни видове морски бозайници, ако средата им се е променила вследствие на глобалното затопляне. През 2009 г. в Беринговия проток бе заснет кит, който изглежда е кръстоска между гренландски и японски кит.

Кръстосването само по себе си не е нещо лошо - то е един от моторите на еволюцията, признават изследователите.

Смесването на гените обаче може да е свързано и с риск за оцеляването - дори да е наследило инстинкта да ловува тюлени от полярните мечки, мечето-кръстоска може да няма уникалните плувни умения на своите предци, без които то е обречено.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature.

Водещи

Най-четени