Ново 100: Паяците ядат и риби (ВИДЕО) 20.06 | 07:10

За да убият рибата, трябва да използват силна отрова

От Пламена Вълчева

Швейцарски и австралийски биолози откриха, че много паяци могат да ловят риба, за да я ядат, съобщи Reuters.

В някои случаи паяците използват силна отрова, за да убиват рибата, която е много по-голяма от тях. Тези видове живеят близо до водни басейни - реки, езера или блата, обикновено на по-топъл климат. Те могат да плуват и да се гмуркат, както и да ходят по водата. Често закрепват задните си крака към камък или растение, а с предните улавят плячката. Обикновено тя е два пъти по-дълга от тях. След това я извличат на сухо място и пирът започва.

"Рибата е плячка с високо качество що се отнася до съдържанието на протеини и калорийната стойност" - обясни Мартин Нифелер от университета на Базел. - Такава храна ще е голямо предимство през периода на съвкупляване".

Да хващат риба в естествена среда, са наблюдавани поне 18 вида паяци от пет семейства. Още шест вида от три други семейства са описани да го правят в лабораторни условия. Уловените от тях рибки са с дължина от 2 см до 6 см, допълва БТА.

Рибките не са единствените малки гръбначни в менюто на паяците. Някои ядат жаби, саламандри, гущери, змии, мишки, плъхове, прилепи, птици. 

Водещи

Най-четени