Новогодишен подарък от Космоса: "Мълния" пада на Земята 17.12 | 11:52

Поредният спътник ще изгори в плътните слоеве на атмосферата

От Антония Михайлова

Отработилият руски спътник "Мълния-3-45" може да падне на Земята в първите дни на 2014 година, съобщи Интерфакс.

По-рано специалистите прогнозираха, че този спътник ще падне още в първия ден на 2014 година. Сега вече не се споменава точна дата, спътникът трябва да започне да пада в първите дни на януари. "Засега се предполага, че това ще е 3 януари", уточняват от Информационно-аналитичния център на Международната акционерна корпорация "Вимпел".

Според американската система за контрол на космическото пространство "Мълния-3-45" може да прекрати съществуването си на 27 декември. "Вимпел" съобщи по-рано, че сега в Космоса остават 45 от 158 космически апарата за връзка тип "Мълния", 12 от тях трябва да слязат от орбита и да започнат падане на Земята до 2030 година.

Спътниците за връзка с двойно предназначение "Мълния" са пращани в Космоса от СССР и Русия в продължение на 40 години. След прекратяване на времето за активно съществуване тези спътници под въздействието на различни фактори постепенно се снижават и се разрушават в плътните слоеве на атмосферата.

На 27 май и на 15 юни т.г. прекратиха съществуването си космическите апарати "Мълния-1-92" и "Мълния-3-53". И двата се разрушиха при влизане в атмосферата над южната част на Индийския океан. Те са изпратени в Космоса през 2003 година. Масата на спътник тип "Мълния" е 1,74 тона, а предвиденият срок на работата им е три години.

Сега на смяна та тези спътници навлизат перспективни космически апарати тип "Меридиан". Орбиталната групировка на системата "Меридиан" се формира от 24 декември 2006 година.

Най-четени