Новооткрити центрове на маите хвърлят светлина над историята на племето 27.08 | 21:35

Двата нови града се намират в мексикански щат Кампече

От Пламена Вълчева

Като цяло всичко що се отнася до маите буди у някои хора голяма доза мистицизъм и загадки. Едно скорошно откритие на международен екип от специалисти показва наличието на два нови града на маите в Мексико. Смята се, че това може да изясни историята на ранните южни столици на древната цивилизация като Паленке и Тикал, които са били изоставени и заменени с по-големи градове като Чичен Ица на полуостров Юкатан, предаде AFP. 

И двете нови находки се намират в югоизточния мексикански щат Кампече. Първият археологически обект, известен като Тамчен, включва площади, дворцови постройки и 15-метрова пирамида. Вторият център, Лагунита, първоначално е открит преди 40 години от американски изследовател Ерик фон Ю. Неговите скици на местни постройки никога не са публикувани и учените губят представа за местонахождението на обекта. Сега специалистите са използвали чертежи и фотографии, направени от изследователя, за да преоткрият руините на древния център., пише още БТА.

Новата находка свидетелства, че Лагунита е бил град с голямо регионално значение, обясняват специалисти от мексиканския Национален институт. 

Откритията ще помогнат на археолозите да задълбочат познанията върху политическата и културната история на древната цивилизация на маите. 

Водещи

Най-четени