Някога Земята имала две луни 10.07 | 12:31

Хипотезата не е нова, но ще бъде обяснена през септември

От Антония Михайлова

Някога нашата Луна вероятно не била такава, каквато я познаваме днес, смятат учени, изучаващи естествения спътник на Земята, съобщава The Telegraph.

По-малкият "близнак" на Луната е живял само няколко милиона години, преди да се сблъска с тялото, което виждаме днес, и впоследствие да остане само един земен спътник.

Теорията ще бъде обяснена от проф. Ерик Асфог от Калифорнийския университет в Санта Круз на конференцията за Луната, която ще се състои в Кралското астрономическо общество през септември тази година.

Учените отбелязват, че предложението им се отличава от основната сегашна теория, която смята, че Луната е създадена от материала на гигантско тяло, сблъскало се със Земята.

"Втората луна е съществувала само няколко милиона години, след което вероятно се е сблъскала със сегашната, оставяйки едно по-голямо тяло, което ние виждаме днес", отбелязва Асфог.

Смята се, че Земята и Луната са се образували между 30 и 130 милиона години след раждането на Слънчевата система, или преди около 4,6 милиарда години.

Водещи