Няма да повярвате какво се случва с мозъка ви, когато слушате кофти песен 03.12 | 10:03

Учените установиха също, че мъжете като цяло са по-щедри от жените

От Беатрис Николoва

Учени от университета на Нара в Япония откриха, че музиката има силата да насърчава алтруистичното поведение, водено от загриженост за благополучието на другите, съобщи в. Daily Mail. Любимите песни правят хората по-щедри. Тишината няма такъв ефект. Песните, които не харесват, пък намаляват желанието им да се раздават.

Известно е, че музиката може силно да повлияе на емоциите и понякога дори да ги контролира. Учени от университета на Нара направиха експеримент, с който да проверят въздействието й върху алтруистичното поведение. В него са участвали 11 студенти, които описали музикалните си предпочитания. След това им пускали песни каквито харесват и каквито не харесват и следели колко пари са склонни да дарят.

Резултатите категорично показват, че любимата музика насърчава алтруизма, докато дразнещата е свързана с егоистично поведение. Така че музиката на Джъстин Бийбър може да направи феновете му по-щедри, но слушайки я, хората, които не го харесват, стават по-стиснати. Учените установиха също, че мъжете като цяло са по-щедри от жените

Водещи

Най-четени