Няма да повярвате какво ще ви направи оранжевата светлина 13.03 | 18:19

Всички минаваме на оранжево?

От Таньо Давчев

Светлината е мощен стимул, който кара организма да се събуди. Зад този ефект стои група от клетки-фоторецептори в очната ябълка. Те произвеждат светочувствителния пигмент - меланопсин. Тези клетки, работещи отделно от пръчиците и колбичките, са необходими на зрението, помагат да се рестартира "вътрешният часовник" (циркадните ритми), пише New Science.

Учени от университета на Лиеж, Белгия, доказаха, че меланопсинът ободрява мозъка. Специалистите са извършили опити с 16 доброволци, накарани да решават тестове за памет по слух, като в същото време активността на мозъка им е била наблюдавана с помощта на магнитно-резонансна томография.

Преди началото на теста всеки от доброволците е бил стимулиран със светлина в една от трите дължини на вълната: синя, зелена и оранжева. След това доброволците са били оставени за 70 минути в пълна тъмнина, допълва БТА. После е следвал тестът, по време на който очите на доброволците са били подложени на зелена светлина.

Оказало се, че предварителната стимулация с оранжева светлина е способствала за усилване на работата на мозъка в областта на префронталната кора, свързана с концентрацията.

Ефектът на синия цвят е бил противоположен. Зелената светлина не е оказала никакво въздействие.

Учените са нарекли ефекта "светлинна памет". Той е продължил повече, отколкото е било необходимо за възстановяване на пигмента меланопсин.

Според белгийските учени, ако оранжевата светлина се използва в училищата, това ще повиши успеваемостта на учениците.

Водещи

Най-четени