Обама помилва две пуйки за Деня на благодарността 24.11 | 08:55

Либърти и Пийс ще доживеят старините си в имението на първия президент на САЩ

От Олга Андреева

По традиция от 1863 г. президентът на САЩ Барак Обама прояви милост и помилва две пуйки ден преди Деня на благодарността - 24 ноември.

На специална церемония в Розовата градина в Белия дом Обама, заедно с двете си дъщери - 13-годишната Мария и 10-годишната Саша, тържествено каза: "Пуйка на име Либърти ("свобода"), помилвана си!"

Той даде амнистия и на дубльорката ѝ, пуйката Пийс ("мир"), която бе докарана в Белия дом за всеки случай, ако в последната минута стане нещо непредвидено с титуляра.

Пуйките, появили се на бял свят преди пет месеца и тежащи по около 20 кг, са били специално дресирани, посочва БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС. След достойното си представяне на церемонията двете пернати ще доживеят старините си в имението на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, което се намира в предградие на столицата.

Първият американски президент, който помилва пуйка на символична церемония през 1863 г., e Ейбрахам Линкълн. Той издава и декларация, според която Денят на благодарността ще се чества всеки четвърти четвъртък на ноември.

Днес Обама ще отбележи празника със семейството си в резиденцията си. Разбира се, с печена пуйка с боровинков сос. 

Водещи

Най-четени