Общото между любовта и секса 15.07 | 11:22

Любовта може да се разглежда и като навик, но пък разбуждането на страстта винаги е възможно

От Нели Минчева

Платонични усещания, романтика, привързаност, приятелство... И, от друга страна, физическо привличане, страст, първичност... На пръв поглед любовта и сексът са коренно различни и съчетаването им в едно е рядко срещано явление, случващо се едва няколко пъти в живота ни.

Оказва се обаче, че може би драматизираме различията между тези две основни понятия в личния ни свят, тъй като според учените тези "състояния" са много по-близки, отколкото сме смятали, става ясно от материал на Jenite.bg.

От цитирано изследване в информацията се разбира, че според експерти от университета Concordia в Монреал любовта и сексът се зараждат в общи участъци на мозъка.

Психологът Джим Пфаус и екипът му направили специално проучване. Те разгледали подробно данните от 20 сериозни медицински изследвания с магнитно-резонансни сканирания на мъжки и женски мозъци. И установили, че любовта и влечението към секса се зараждат в т.нар. инсуларна кора на главния мозък.

Психологът твърди, че между двете усещания има неврологична приемственост. Според него желанието за плътски удоволствия активира и желание за емоции на духовно ниво. И обратно: висшата форма на влюбването също иска да бъде изконсумирана.

И макар любовта да е свързана по-скоро с тази зона в мозъка ни, която "отговаря" за навиците ни, а сексуалното привличане да е обвързано с мястото, на което се пораждат усещанията за удоволствие, то тези зони са изключително близки съседи.

Ето защо след време силната страст може да "угасне" и връзката с партньора да се превърне в част от обичайното ни всекидневие, подобно на миенето на зъбите, взимането на душ или разходката на кучето. По същата логика обаче далеч не е изключено позатихналата емоция да бъде разбудена и "спокойната" любов отново да стане онова шеметно изживяване, което сме имали в началото на съжителството си с партньора.

Още за любовта и секса в Jenite.bg:

Предразсъдъци в спалнята

Светът на женските изневери

Игри на влюбване

Водещи

Най-четени