Обявиха дизайна на монетата, отбелязваща годишнината на еврото 30.06 | 15:58

35 хил. души гласуваха в допитването на ЕК

От iNews.bg

Гражданите на страните от еврозоната определиха чрез гласуване дизайна на монетата, с която ще бъде отбелязана 10-тата годишнина от въвеждането на единната европейска валута.

35 хил. души гласуваха в онлайн допитването, обявено от ЕК. Те определиха победителя (на снимката) сред пет предложения, подбрани от професионално жури.

Новият дизайн ще бъде единствено за възпоменателна монета с номинал от две евро. В обращение ще бъдат пуснати 90 млн. от тези специални парични средства.

Дизайнът, спечелил състезанието, е на Хелмут Андекслингер. Той е професионален дизайнер в Австрийския монетен двор. Неговото предложение спечели 34% от всички гласове в допитването.

Обикновено дизайнът на обратната страна на монетите е специфично за всяка отделна държава в еврозоната. До този момент само три пъти е имало един и същ дизайн на монета – по този начин бяха отбелязани 50-тата годишнина от подписването на Договора от Рим, който поставя началото на ЕС, както и 10-тата годишнина от създаването на еврозоната.

Водещи

Най-четени