Овладели сме силата на огъня преди един милион години! 04.04 | 18:51

Това сочат най-новите археологически разкопки в пещера в Южна Африка

От Георги Георгиев

Международен екип от университета в Торонто и Еврейския университет в Йерусалим е открил най-ранните известни доказателства за използването на огъня от нашите предци.

Учените се натъкнали на микроскопични следи от дървесна пепел заедно с обгорени животински кости и каменни сечива в почвен слой, чиято възраст се определя на един милион години. Откритието е направено в пещерата Уондъруърк в Южна Африка.

"Анализът изнася овладяването на огъня от човека с 300 хиляди години назад във времето. Той предполага, че огънят се е превърнал в част от начина на живот на предшествениците на съвременния човек още по времето на Хомо еректус (от Homo erectus - изправен човек)", казва антропологът Михаел Чазан.

Пещерата Уондъруърк е масивна кухина, разположена в близост до пустинята Калахари. За нея отдавана се знае, че е била обитавана от хора в продължение на хилядолетия.

"Контролът върху огъня е бил една от ключовите стъпки в човешката еволюция", обяснява Чазан. "Влиянието на сготвената храна е добре документирано, влиянието от овладяването на огъня е засегнало всички елементи от човешкото общество", допълва антропологът. Той излага тезата, че социализирането около лагерния огън може би е ключов аспект от това, което ни прави хора.

Водещи

Най-четени