Овцата Доли възкръсна 30.11 | 11:22

По-точно бе клонирана отново

От Любомир Тасев

Във Великобритания отново диша и пасе овцата Доли. Не един, а четири нейни клонинга бяха създадени от изследователя, който стои зад първоначалния проект.

Агънцата, които получиха групово името "the Dollies", са точни генетични копия на своя предшественик, приспан преди седем години.

Доли бе подложена на евтаназия, след като разви остро белодробно заболяване и хроничен артрит. Препарирана, тя е част от експонатите на Шотландския музей.

Като първия бозайник, клониран от клетка на възрастен индивид, Доли стана известна в цял свят, когато се роди в базата на института Розлин през 1996 г. Идването й на бял свят бе приветствано като научна сензация.

Преждевременната й кончина обаче повдигна въпроси за здравословното състояние на клонираните животни. Последните експерименти са в рамките на усилията за подобряване метода на клониране и намаляване риска от проблеми в утробата и след раждането.

Кръстена на кънтри певицата Доли Партън, овцата Доли бе създадена от клетка, взета от млечна жлеза на друга овца. Останалата част от пробата се съхраняваше в криогенна камера до размразяването й за клонирането на the Dollies.

Водещи

Най-четени