Огнен каньон се образува на Слънцето 28.10 | 10:41

Дължината на образуванието е 320 хиляди километра

От Антония Михайлова

Изхвърлянето на плазма, случило се преди месец на Слънцето, е довело до образуването на огнен каньон на повърхността на звездата. Дължината на образуванието, по което текат реки от разтопено вещество, е около 320 000 километра, съобщава НАСА.

Плазмата на Слънцето представлява йонизиран газ, състоящ се от заредени частици, както и неутрални атоми, образуващи се при силно нагряване на атомите и отделяните от тях електрони. При движението си тези частици създават силно магнитно поле, което става причина както за изригвания, така и за изхвърляне на материя от слънчевата повърхност.

Проектът Космическа обсерватория за динамика на Слънцето (Solar Dynamics Observatory – SDO), чиято стойност е 850 млн. долара, е изпратена още през февруари 2010 г. Предназначението на обсерваторията е постоянното наблюдение на повърхността на нашата звезда, докато се върти около Земята по геосинхронна орбита.

Апаратите, с които е оборудвана обсерваторията, позволяват да се водят точни наблюдения и да се правят ясни снимки в различните диапазони на дължина на вълната за улавяне на всички изменения в състоянието на слънчевата корона или изменения във външната атмосфера на светилото.

На снимката с червено е представена разтопената плазма, тя е с температура 50 000 градуса по Целзий. Участъците от плазмата с температура 555 000 градуса по Целзий имат жълт цвят. Голяма част от каньона е в кафяво, тъй като там температурата достига 1 милион градуса.

Водещи

Най-четени