Около света... с електромобил 13.02 | 07:06

Ще може ли возилото да измине 27 000 км в 17 страни

От Филипа Тодева

Около света с електромобил. Възможно ли е? Предизвикателството са приели двама млади французи. Ксавие Дегон и Антонен Ги започнаха околосветско пътешествие с електромобил от френския град Страсбург, съобщи руската агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Двамата пътуват с електромобила Citroen C-zero. Идеята е не само да се докаже, че с електромобил може да се обиколи света, но и че това е удобна за ежедневието кола, която всеки може да използва.

Предвижда се французите да изминат с возилото си 27 000 километра през 17 страни. Първата им спирка е Ротердам, откъдето с кораб ще отидат в Ню Йорк. После ще прекосят САЩ и с кораб ще преминат през Тихия океан до Япония. От там пътуването продължава през Тайланд, Китай, Казахстан и накрая през Русия двамата ще се върнат в Европа.

Най-трудно се очертава пътуването в САЩ, Китай и Казахстан, където планинските, гористите райони и пустините, лишени от източници на електроенергия, могат да се превърнат в сериозно изпитание за двамата ентусиасти. Акумулаторът на електромобила им се нуждае от зареждане на всеки 150 километра.

Водещи

Най-четени