Околосветско пътешествие с пожарна 15.04 | 10:00

От Елена Коцева

25 англичани завършиха необичайно пътешествие, като преминаха през 28 страни и пет континента, но с пожарен автомобил.

Групата се надява да влезе в книгата на рекордите "Гинес". Идеята за необичайния начин да разгледаш света с пожарникарски шлем се родила в главата на организатора Стив Мур след като загубил баща си – той бил пожарникар и починал от рак на белите дробове.

Те тръгнаха на пътешествието през юли миналата година от Лондон и до вчера са изминали 51 хиляди километра по суша и 17 хиляди по вода.

Най-сериозни трудности пожарната команда е срещнала по време на 9-дневното преминаване през Китай, заради лоши пътища и технически повреди по автомобила.

Пътешествието било съпроводено и от едно паметно събитие – Стив Мур направил предложение за годеж на приятелката си край живописно езеро в Нова Зеландия. За съжаление не успял да падне на колене, тъй като краката го болели от продължителното седене в необичайна поза в автомобила.

Мур споделя още, че баща му е работил като пожарникар 33 години и много често е липсвал от дома, за да изпълни задълженията си към обществото. Затова и след смъртта му той решил да събере благотворително средства за деца на загинали пожарникари.

До този момент пътешествениците-пожарникари са успели да съберат повече от 160 000 долара.

В момента пътешествениците очакват официално потвърждение за своя рекорд от комитета към Рекордите на Гинес.  

Водещи

Най-четени