Организмите измират при 20° под нулата 23.08 | 20:00

Това е най-ниската температура, при която едноклетъчните могат да съществуват

От Антония Михайлова

Учените установиха минималната възможна температура, при която простият организъм може да съществува и да се развива. Според нови данни от изследване, публикувано в сп. PLoS One, тази критична температура е минус 20 градуса по Целзий.

Под тази отметка дори едноклетъчните организми се сблъскват с дехидратация, която превръща клетката в замразено стъкленообразно състояние, което вече не може да се нарече живо.

Под 20° живите организми не могат да завършат цикъла химични реакции, необходими за минимален жизнен цикъл, твърдят учените.

Изследователите поставили едноклетъчни организми във водна среда и намалявали температурата. С падането на градусите водата се превръщала в лед и тъй като кристалите прониквали в организмите, настъпвало замръзване и във вътрешната среда на клетките. Това оставяло клетката без вода и тя се трансформирала в "керамична структура", тоест клетките витрифицирали.

Процесът на витрификация на живите клетки е почти идентичен с фазата, когато растенията не получават необходимото количество влага и изсъхват.

"Интересен момент, свързан с витрификацията, е, че по принцип външна витрификация позволява на клетката да оцелее, но ако е замръзнала отвътре, то нея вече я няма", казва професорът по биология Андрю Кларк от Британското антарктическо общество.

Ученият казва, че по-сложните организми могат да оцеляват и при по-ниски температури, тъй като могат да управляват разпределянето на топлина и по-добре да контролират стадия на клетъчни процеси.

"Бактериите, едноклетъчните водорасли или гъби са свободно живеещи организми, те не разчитат на други организми. Но в същото време по-сложните видове, такива като животни и насекоми, могат по-добре да контролират течността във или извън клетките", казва Кларк.

Водещи

Най-четени