Ориониди ще валят от небето 20.10 | 14:07

Пикът на метeорния поток Ориониди е на 21 октомври

От Антония Михайлова

Ако във втората половина на октомври се взирате в звездното небе и внезапно видите ярка "падаща звезда", не бързайте да търсите убежище.

Всяка година на 21 октомври е максимумът активност на метеорния поток Ориониди, който е породен от знаменитата Халеева комета.

Халеевата комета дава много бързи метеори, които влизат в земната атмосфера със скорост над 60 км/сек. В резултат изгарянето на метеорите е кратко, а самите те светят в бяло, често с "опашка". По това Орионидите много приличат на Персеидите, макар че, разбира се, далеч не са така обилни като прочутия августовски "звездопад".

По време на максимума Орионидите дават средно четири пъти по-малко "падащи звезди" от Персеидите – тоест по около 10-12 метеора на час. Но за съжаление тази година наблюдението им ще бъде възпрепятствано от Луната, която аха-аха преминава фазата на пълнолуние и ще се намира в съзвездие Телец, което пък се пада недалеч от радианта на потока. Той на свой ред се намира в съзвездие Орион, на границата му със съзвездие Близнаци.

Все пак дори лунната светлина няма да попречи на наблюдението на най-ярките метеори. Орионидите е най-добре да се наблюдават близо до зенита, където небето е най-прозрачно.

Остава да си пожелаем безоблачна нощ!

Най-четени