Останки на динозавър изненадаха нефтена компания 26.03 | 11:56

Работата е преустановена, за да могат учените да извадят скелета

От Елена Кирилова

Работник от нефтена компания в Канада откри останките от рядък вид динозавър, живял преди 110 милиона години, съобщава Ройтерс.

Фосилът е на анкилозавър, растителнояден динозавър с мощни крайници, покрит с костни плочки и костна бухалка на опашката.

Откриването му в района на Северна Алберта е абсолютна изненада за учените, тъй като преди милиони години този район е бил покрит с вода.

"Никога не сме откривали динозаври на това място", отбелязва Доналд Хендерсън, куратор в музея, посветен на динозаврите, Royall Tyrell в Алберта. "Тъй като районът е бил покрит от море, повечето находки тук са на безгръбначни животни като миди и амонити".

Очаква се анкилозавърът да е с дължина около 5 метра и широчина 2 метра.

Според учените е невероятно, че скелетът се е запазил в толкова добро състояние. Останките не са били сплескани от тежката скала, а са запазени в триизмерен вид. По думите на Хендерсън това е първият цял динозавър, открит в областта.

Фосилът бе открит на 23 март от работник на Suncor Energy, който по ирония на съдбата посетил музея Royal Tyrrell само седмица преди да открие костите.

Нефтената компания е преустановила работата си на мястото и е дала триседмичен срок на учените, за да извадят останките, които ще бъдат транспортирани в същия музей.

Водещи

Най-четени