От малцов ечемик, хмел и мая се ражда най-старата алкохолна напитка в света 15.05 | 10:15

Всеки, който някога е наслаждавал на чаша студена бира, може би се е питал от какви съставки е създадена тази популярна напитка

От iNews.bg

Всеки, който някога е наслаждавал на чаша студена бира, може би се е питал от какви съставки е създадена тази популярна напитка. Макар да изглежда като сложен продукт, истината е, че бирата се произвежда от изненадващо прости съставки.

Основните компоненти на бирата са само четири: малцов ечемик, хмел, мая и вода. Именно различните комбинации и съотношения на тези съставки създават огромното разнообразие от бири, които можем да открием по рафтовете на магазините и в менютата на заведенията.

 

Зърнените култури, най-често малцов ечемик, са сърцето на бирата. Ечемичните зърна се накисват във вода, за да покълнат, като по този начин нишестето в тях се превръща в захари. Малцовият ечемик определя не само цвета на бирата – от светло златиста до тъмна като нощта, но влияе и на вискозитета, пяната и вкуса. Тъмните бири обикновено имат по-силен малцов вкус, по-богат и по-сладък.

Хмелът е цвят от растението Humulus lupulus и играе няколко важни роли в бирата. Той осигурява характерната горчивина, която балансира сладостта на малца, добавя сложни аромати и действа като естествен консервант. Именно заради антибактериалните си свойства хмелът помага за удължаване срока на годност на бирата. Първата документирана употреба на хмел в производството на бира датира от IX век, а преди това са се използвали различни горчиви билки.

Маята е живият компонент в бирата – гъбичен микроорганизъм, който превръща захарите от малца в алкохол и въглероден диоксид чрез процеса на ферментация. Всички бири могат да се разделят на две основни категории – лагер и ейл, в зависимост от вида мая и температурата на ферментация. Лагерите използват мая за "долна ферментация" при по-ниски температури, докато ейловете използват мая за "горна ферментация" при по-високи температури.

 

Водата, макар да изглежда най-обикновената съставка, всъщност съставлява около 90% от бирата и нейното качество е от съществено значение. Минералното съдържание на водата влияе директно върху вкуса на крайния продукт, затова най-добрите пивовари обръщат специално внимание на водния източник.

Немският закон за чистотата на бирата от 1516 г. (Reinheitsgebot) е регламентирал, че бирата може да съдържа само вода, хмел и ечемичен малц. По-късно към тези съставки е добавена и маята, след като е било научно разбрано нейното значение за процеса на ферментация.

Така чрез умелата комбинация на тези четири прости съставки, майсторите пивовари успяват да създадат изключително богатата палитра от вкусове и аромати, превърнали бирата в третата най-популярна напитка в света след водата и чая.

Най-четени