Отде се взе тоя камък на Марс – вчера го нямаше 15.01 | 14:11

Странно образувание изникна до марсохода Opportunity

От Антония Михайлова

До марсохода Opportunity, който вече повече от месец не мръдва от мястото си, неизвестно откъде се появи странен черно-бял камък.

"Гостът" на снимки от роувъра бил забелязан от руския блогър Виталий Егоров, създател на група за марсохода Curiosity в социалната мрежа "Вконтакте".

Марсоходът Opportunity работи на Марс почти 10 години – от 24 ануари 2004 г. Сега апаратът преживява марсианската зима и престоява в "точката Соландър" до кратера Индевър, без да се движи от мястото си от края на ноември. Марсоходът е работил само с манипулатора си.

Но както открил Егоров, редом до марсохода се появил "гост" – камък, който липсва на снимките от 3536-и сол ("сол" се нарича марсианският ден) от началото на мисията, а на 3537-ия сол той вече се озовал на видно място. Блогърът отбелязва, че едната страна на камъка е покрита с прах и блести с някакъв бял минерал, но по нея се виждат и черни участъци с неясен произход.

От другата страна на камъка има прах, което значи, че той не може да е скоро паднал фрагмент от метеорит.

 

Егоров смята, че марсоходът може да е съборил камъка по време на движение, но през цялото това време да е оставал невидим.

"Той е лежал някъде под корпуса и не е попадал в обектива на камерата, а на 3537-и сол го е закачила "ръката" на марсохода и го е изхвърлила напред", пише той в блога си "Живо списание".

Въпросът за съществуването на живот на Марс вълнува хората не едно десетилетие. От 2012 г. на планетата работи марсоходът Curiosity, който помага на учените да отговорят на този въпрос, припомня РИА Новости.

Водещи

Най-четени