Откраднаха прочутите кръгли очила на Махатма Ганди 14.06 | 19:43

През 2004 г. е открадната и Нобеловата награда на Рабиндранат Тагор

От Петя Михайлова

Ръководството на мемориалния комплекс в индийския град Вардха съобщи, че е изчезнала съхраняващата се в него историческа реликва – кръглите очила на Махатма Ганди, съобщи РИА Новости.

На 15 юни във Вардха трябва да се проведе тържествена церемония по случай 75-тата годишнина от основаването на местния ашрам на Махатма Ганди. Ганди се установява там през 1936 г., проповядвайки идеите си за независима Индия. Също там през 1942 г. е арестуван от британските власти.

Вестник "Times of India" съобщава, че очилата с характерна кръгла форма, са били подарени на мемориалния комплекс от един от синовете на Ганди. Не се знае кога точно са изчезнали. Ръководителите на ашрама не виждат смисъл да се обръщат към полицията. Новината за изчезването на реликвата предизвика вълна от възмущение в цяла Индия.

Кражбите на исторически реликви, свързани с известни индийски политици, не са рядкост. През 2004 г. от дома-музей на Рабиндранат Тагор в Шантиникетан изчезва присъдената му през 1913 г. Нобелова награда, както и 47 други реликви.

Водещи

Най-четени