Откриваме братя по разум през 2040 г. 12.02 | 09:24

Участниците в проекта SETI преизчислиха датата на срещата с извънземни

От Антония Михайлова

Главният астроном по търсенето на извънземни цивилизации от проекта SETI – Сет Шостак, обяви нова дата за среща с извънземните и това е 2040 година, пише Space.com. Ученият е направил прогнозата си въз основа на данни, получени от телескопа Kepler.

На симпозиум на НАСА в Станфордския университет Шостак е заявил, че съществува "фантастично голям процент" потенциално обитаеми планети и след има-няма четвърт век астрономите най-после ще сканират достатъчно звездни системи, за да открият нашите братя по разум.

Според астронома всяка пета планета има спътник, на който е възможно да съществува живот от земен тип. Това означава, че във Вселената може да съществуват милиарди подобни на Земята планети.

Ако поне една от тях се обитава от същества, чието ниво на интелект е равно на нашето или го превъзхожда, те със сигурност ще получат радиосигнал от Земята и ще му отвърнат, сигурен е ученият. Сега според Шостак извънземните вероятно "търпеливо и внимателно слушат не е ли установен контакт с тях". Астрономът не изключва, че сигнал могат да получат и изследователите на Земята.

Проектът SETI, създаден през 1959 г., има за цел търсенето на извънземни цивилизации. В началото на ХХI век търсачите на извънземните смятаха, че благодарение на бързото усъвършенстване на компютърните технологии ще влязат в контакт с други светове към 2025 година.

Водещи

Най-четени