Откриват 4-ти национален фестивал на белия щъркел 08.04 | 08:57

В с. Мрамор се намира една от двете най-големи колонии на вида

От Кремена Бедерева

Четвърти национален фестивал на белия щъркел се открива днес в село Мрамор. Събитието ще се състои на пл. ”Св. Иван Рилски” в центъра на село Мрамор, район Връбница, Столична община.

За втора поредна година фестивалът се провежда под патронажа на министъра на околната среда и водите Нона Караджова с посланието за разбирателство на човека с природата.

Тя ще приветства участниците в 16,30 часа и ще връчи от свое име наградите за най-добра детска рисунка от пленера на тема "Опазване на природата”.

В програмата на фестивала са включени също карнавално-маскарадно шествие с участници от цялата страна и конкурсна програма, посветена на идването на пролетта, на белия щъркел и опазване на местообитанията му.

В с. Мрамор се намира една от двете най-големи колонии на вида "бял щъркел” (Ciconia ciconia) в Софийското поле.

Близките влажни зони са обиталище на най-голямата и най-разнообразна птича популация по пътя VIA ARISTOTELIS в Софийската котловина.

В района са установени 181 вида птици, от тях 175 вида са защитени от Закона за биологичното разнообразие, 43 са включени в Червената книга на България, а 48 вида са включени в европейската Директива за птиците.

Водещи

Най-четени