Откриха бутилка с еликсир на дълголетието 30.06 | 11:08

Сензационното откритие датира от XIX век

От Пламена Вълчева

В Ню Йорк на строителната площадка на хотел откриха бутилка с еликсир на дълголетието на 150 години, съобщава Discovery. 

На въпросното място преди години е имало концертна зала и заведение. Там са били открити стотици бутилки датиращи от XIX век. Сред тях е и стъкленица от зелено стъкло с течност, за която се е смятало, че помага да бъде надхитрена смъртта.

Заинтригувани американски археолози проследиха рецептата и стигнаха до германски медицински наръчник от XIX век. Сред съставките на чудодейния еликсир има алое, ревен, испански шафран, тинтява, бяла куркума и една част вода на три части алкохол.

"Много от съставките още се използват като билки" - каза Алиса Лурия от Chrysalis Archaeology. Алоето е с противовъзпалителен ефект, тинтявата и ревенът са полезни за храносмилането, бялата куркума пречиства кръвта и стимулира регенерирането на клетките, испанският шафран помага срещу много болести, включително и депресия.

Тъй като стъкленицата с намерения еликсир е с вместимост само 30 милилитра, вероятно дозата от горчивата напитка е била само една капка.