Откриха един от най-древните слънчеви часовници 18.03 | 12:22

Намерен е пред входа на гробницата KV 64 в Долината на царете в Египет

От Диана Цветкова

Учени от университета на Базел откриха един от най-старите египетски слънчеви часовници, докато разчистваха входа към гробница в Долината на царете, съобщи PhysOrg.

Часовникът представлява плосък варовиков камък, на който е нарисуван полукръг с черна боя, разделен на 12 секции от по 15 градуса.

В дупка в средата на основата е поставяна дървена или метална стрела, която е хвърляла сянка и е отчитала времето. В средата на всяка секция има малка точка за по-точно измерване.

Слънчевият часовник е намерен в район с каменни колиби, използвани през XIII в. пр. н. е. В тях са живели хора, участвали в строежа на гробниците.

Вероятно с него са измервали работното им време. Разделянето на пътя на Слънцето на часове е било важно и за насоките към отвъдното, рисувани по стените на гробниците.

Те хронологично описват преминаването на Бога Слънце през нощта в подземния свят. Затова е възможно слънчевият часовник да е служил за неговото визуализиране.

Гробницата, пред която е намерен часовникът, е с номер KV 64. Тя е открита през 2012 г, а вътре археолозите намират саркофаг с мумия на жена, която се казва Нехемес Бастет, допълва още БТА.

Водещи

Най-четени