Откриха как бирата да се запази прясна по-дълго 17.04 | 10:23
Горчивината на бирата се дължи до голяма степен на транс-изо-алфа киселини

Германски учени откриха химикалите, които придават горчивия вкус на остарялата бира, съобщи Би Би Си.
Химикалите в хмела, който се използва за бирата, с времето се разграждат до съединенията, даващи неприятен вкус. Затова горчивината може да се избегне, ако разграждането бъде предотвратено.
Това може да стане, като се контролира киселинността при производството на бирата и се осигури ниска температура за съхраняването й.
Учените от Техническия университет в Мюнхен изследват бирата отдавна. За да сравнят състава на старите и пресните бири, те са съхранявали мостри повече от 10 години.
Резултатите им показват, че горчивината на бирата се дължи до голяма степен на транс-изо-алфа киселини. С времето те се разграждат до горчиви химикали. Голямо значение за процеса има киселинността.
При старите бири тя е стабилна. Ако при самото производство обаче бъде малко по-ниска, разграждането на транс-изо-алфа киселините намалява много.
При висока температура реакциите, които преобразуват транс-изо-алфа киселините в горчиви съставки, се ускоряват. Затова най-простият начин да се запази бирата, е да се държи на студено.
Водещи
-
Милен Велчев за еврозоната: Повече инвестиции, по-високи заплати, но и повече инфлация
Изнесените данни за изпълнението на Бюджет 2025 ми звучат песимистично, заяви бившият финансов...
01.07 | 21:00
-
Китай изобрети бойни "комари"
Миниатюрните нано роботи като този са предназначени за шпионски мисии или тактическо...
01.07 | 20:30
Най-четени
-
"Промяната" увисна на ръцете на ДБ
01.07 | 17:00
-
Тошко Йорданов: Опозицията има право да се упражнява с безсмислени вотове на недоверие
Третият вот на недоверие към кабинета "Желязков" е за "провал на правителството по отношение...
01.07 | 17:15
-
От 1 юли влиза в сила увеличението на пенсиите според Швейцарското правило
Всички пенсии се увеличават с 8,6%.
01.07 | 10:14