Откриха как бирата да се запази прясна по-дълго 17.04 | 10:23
Горчивината на бирата се дължи до голяма степен на транс-изо-алфа киселини

Германски учени откриха химикалите, които придават горчивия вкус на остарялата бира, съобщи Би Би Си.
Химикалите в хмела, който се използва за бирата, с времето се разграждат до съединенията, даващи неприятен вкус. Затова горчивината може да се избегне, ако разграждането бъде предотвратено.
Това може да стане, като се контролира киселинността при производството на бирата и се осигури ниска температура за съхраняването й.
Учените от Техническия университет в Мюнхен изследват бирата отдавна. За да сравнят състава на старите и пресните бири, те са съхранявали мостри повече от 10 години.
Резултатите им показват, че горчивината на бирата се дължи до голяма степен на транс-изо-алфа киселини. С времето те се разграждат до горчиви химикали. Голямо значение за процеса има киселинността.
При старите бири тя е стабилна. Ако при самото производство обаче бъде малко по-ниска, разграждането на транс-изо-алфа киселините намалява много.
При висока температура реакциите, които преобразуват транс-изо-алфа киселините в горчиви съставки, се ускоряват. Затова най-простият начин да се запази бирата, е да се държи на студено.
Водещи
-
Мощно земетресение от 6,7 по Рихтер удари Курилските острови
Не е обявена опасност от цунами
03.08 | 13:40
-
Бългърски пенсионери превзеха гръцките плажове
Те са привлечени от изключително евтини еднодневни екскурзии
03.08 | 13:20
-
Как ще се отрази Слънчевото затъмнение на всяка зодия
03.08 | 12:40
Най-четени
-
Поскъпването на основни храни, плодове и зеленчуци на борсите продължава
сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ
03.08 | 10:20
-
Митрофанова: България "безпрецедентно" притиска "Лукойл" да продаде бизнеса си
Тя припомни, че доставките на руски газ за България са прекратени от април 2022 г., когато...
03.08 | 10:40